Sebelum ni, siaurang selalu naik tu kapal tambang murah yang warna merah tu kalau mau jalan-jalan makan angin. Tapi kali ini, mau tukar angin sikit. Kira first time kama siaurang naik Malindo Air. Malindo Air dorang bilang gabungan syarikat di Malaysia dengan syarikat di Indonesia. Jadi nama Malindo Air pun gabungan dua negara (kalau kamu dapat nampak siaurang kasi bold) sana.

 

Kelebihan Malindo Air

Flow cara booking, check-in memang sama dengan syarikat penerbangan yang lain tapi feeling dalam tu kapal ada lain sikit. Ruang antara kerusi Malindo Air memang agak luas, jadi senang kalau mau bergerak keluar pegi tandas dari kerusi. Setiap kerusi ada LCD screen (hiburan) sendiri jadi setiap penumpang tidak keboringan dalam kapal. Hiburan yang kena sedia pun kira banyak juga, dari movie untuk tontonan umum kepada cartoon untuk budak-budak, diorang panggil ni service sebagai in flight entertainment. Siap ada games juga di sediakan.

Malindo.. fly me safely

Ini lah ruang dalam kabin. Sama juga gia macam kapal terbang yang lain. Oh ya, siaurang ambil Economy class ja. Another kelebihan yang ada pada Malindo Air punya kapal ialah legroom space dia lebih besar. Kalau compare dengan yang airline templatan kita especially yang warna merah tu, memang ruang tempat kaki di Malindo lagi besar. Selesa bah kalau mahu keluar pigi toilet kan. Ruang kaki berkeluasan 81cm kalau Economy Class and 114cm untuk Business Class. Memang selesa.. Poingkaaa (thumbs up).

Pramugari diorang pun cantik-cantik juga kama. Diorang akan serve guest with drinks and meal, atau pre-book meal konon. Setakat ini, perkhidmatan diorang agak memuaskan. Dan, nah tuuuna contoh games – WORDSENSE konon nama dia yang ada dalam tu in flight entertainment.

Kalau bernasib baik pada masa tu, kena kasi sedia/pinjam juga earphone. Sebab tu in flight entertainment diorang tiada speaker. Jadi, bagus kamurang bawa kamu punya earphone sendiri kan.

Nah, inilah makanan diorang. Hot Snack kalau enda silap lah. Ada dua pilihan, Lasagna Chicken atau Veggie. Siaorang confirm lah bah ambil yang ayam kan. Air mineral in cup pun ada sama other drinks macam Laici, 100plus, Blackcurrant, Milo, Nescafe dan macam-macam lagilah.

Yeah… Sedap juga ni Lasagna Chicken ni. Hidangan siap dengan muffin yang sedap.

mmmmm..sedap bah…

Ada lagi perkhidmatan lain yang bagus dengan Malindo Air ni contohnya boleh check in bagasi di KL Sentral. Maksudnya, tidak lagi berbaris panjang di airport kalau mau check-in luggage. Dalam masa yang sama, kalau masih mahu jalan-jalan last minute shopping di KL Sentral, ada gia shopping mall sana (Kalau siaurang tidak silap, nama dia Nu Sentral), tidak juga risau luggage kena curi atau rosak kan. Enda juga gia penat bawa beg besar time jalan-jalan. And, nda juga gia perlu kelam kabut sebab mahu check in beg awal. Ada juga pegawai untuk checking and verify tu bagasi. Staff Malindo Air di kaunter pun peramah dan sedia membantu. Macam siaurang gia ada barang yang mudah pecah, boleh minta tolong tu staff lekat sticker Fragile. and surprisingly, everything ok masa siaurang balik rumah and buka beg.

Ini petunjuk yang ada kalau naik train dari KL Sentral. Itu check in bagasi ada di area KL Sentral lah.

Kamu pigi seja sini kaunter bagasi check in kio. Kalau kamu nda pasti mana ni kaunter, rajin-rajinlah bah bertanya kama. Hehe.. malu bertanya, sesat nanti.

Secara kesimpulannya, siaurang memang seronok lah dengan penerbangan by Malindo Air ni. Selesa (Legroom luas) sebab kaki enda payah sudah mahu kasi bingkuk-bingkuk or kepit-kepit. Kalau mahu pigi toilet pun, selesa juga mahu keluar. Mahu tidur pun, boleh kasi recline juga tu kerusi. Service by the cabin crew pun not bad and fully trained. Peramah dan penuh senyuman juga diorang semua. Pengendalian kapal yang cekap oleh juruterbang, so enda jugalah merasa takajut ginavo kalu masa berlepas dan mendarat. Makanan pun boleh tahan juga. Apa-apa pun, yang penting selamat sampai ke destinasi dan selamat juga balik rumah kan.

 

Bah, jangan lepaskan peluang untuk try Malindo Air ya for your next trip. Safe journey and siaurang ucapkan terima kasih kerana sudi membaca.

 

Jom baca pula hotel rasmi siaurang di Kuala Lumpur serta pengalaman pertama di hotel

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Article

Advertisement

Kedai Kupi

Latest Message: 1 week, 5 days ago
  • Siaurang : Hi guysssss
  • Siaurang : Hi Angela, Bukit Tompurungan tidka berapa jauh if kamu dari Pekan Telipok. Sekiranya kamu dari KK, memang jauh lah. Nda juga sesat ni. Kamu boleh contact orang di sana juga
  • Angela : Haiiiiii~ mau tanyaaaaa.Bukit Tompurungon ni tdk berapa jauh ya?Sebab ini Bukit baru lagi kan, tidak sesat jg ba kan haha
  • yeaslmn : jalan2 cni
  • yeaslmn : 馃檪
  • Steward : Hi
  • Steward John : Kak Kiah Cafe and Coffee House...
  • SYILAH : singgah
  • imah : selamat malam om
  • eiyda : jalan-jalan disini 馃槈 http://eiydaasaari.blogspot.com
  • just do it : walking walking brow
  • Anik贸 : Pleasant Thursday I desire an afternoon! Thank you for your visit:)
  • Anik贸 : I wish you a nice evening! Thank you for your visit:)
  • pudi : singgah rabu
  • Fahmi : Jenjalan
  • Anik贸 : I wish you a nice day! Thank you for your visit:)
  • eita : singgah
  • Siaurang : Haha.. Hi Kaella.. Singgah ja ba
  • kaella : singgah sini kioooo
  • Siaurang : hi dayverampas, kotohuadan ah sebab berkunjung sini blog siaurang
  • dayverampas : blogwalking~ 馃檪
  • The Admin : Selamat datang ke Kedai Kupi Siaurang