Sunday, August 19, 2018

Siaurang konon ni suka makan walaupun bukan jenis yang kuat makan. Eh.. kalau pasal saiz badan, enda payahlah tanya gia. Pandai naik-turun konon. Hehe

 

Gerai apa?

Siaurang ada pigi jalan-jalan cari makan kenen sana gerai-gerai makanan yang di Asquare Container Night Market (Yang sebelah-sebelah Hotel Promenade KK ja), kebanyakkan gerai sana beroperasi dari jam 6.00pm sampai jam 11.00pm. Yes, di KK juga bah ni, macam di KK, banyak di KK, aramai…eh, ternyanyi pula siaurang. Banyak gerai yang menjual macam-macam jenis makanan dan minuman, antaranya gerai makanan tradisonal orang Sabah, khususnya masyarakat Kadazandusun yang dikendalikan oleh seorang anak jati Dusun, cik Angela De Silva Julian, atukoi, olumis noh gia nama. And yes, dia juga yang masak tu makanan sana. Oh ya, nama gerai dia is PUNYA SADAP.

 

Dari mana dapat bahan-bahan?

Jadi siaurang pun pigilah menyibuk bergambar sini sana, berwefie lagi sama si cantik manis cik Angela konon sambil tanya-tanya sikit mengenai makanan dia. Menurut pemilik gerai, dia akan ke tamu di Donggongon, Penampang awal pagi untuk beli semua bahan-bahan memasak setiap hari jadi memang fresh la bahan-bahan yang kena guna. Siaurang rasa usaha dia memang patut dipuji sebab nopo bukan senang gia mahu bangun awal pagi untuk merempuh jem (bukan jem yang boleh dimakan gia), tapi gara-gara mau beli sayur sama bahan yang fresh dan menepati budget.

 

Apa yang kena jual sana?

Banyak juga makanan tradisional yang kena jual sana gerai Punya Sedap ni. Antaranya lauk yang memang tidak lari dari pinggan termasuk Lemiding, pucuk sayur Pakis, Labu kuning (atau pumpkin kadii tulun opurak), Sunsulag (batang Keladi), bosou sayur (sayur yang telah diperap dan dijerukkan), Losun (sayur daun bawang), hinava (macam kerabu mangga/peria campur isi ikan diperah dengan limau, lada etc), linopot (nasi yang dimasak dengan yam/buah keladi dan dibungkus dengan daun, selalunya diorang guna daun Tarap), ikan bilis masak lada putih, terung, sayur buah nangka, bambangan dan juga tuhau.

 

Harga Makanan sama Minuman?

Harga makanan kena jual memang berpatutan mengikut portion jugalah diabilang kama. Harga kasih-sayang pun ada diabilang si cik Angela kama. Siaurang tengok juga peralatan makanan yang gerai Punya Sadap guna, ternyata memang bercirikan tradisional lah bah. Sebab diorang guna tu peralatan yang nenek datuk moyang kita pakai macam tu talam, tempurung kelapa, batang bambu dan lapisan daun pisang. Poingkaa…

Dari segi minuman, memang nda boleh dilupakan tu signature drinks Punya Sadap. Diorang panggil minuman derang as Happy Water. Ini minuman agak kontemporari sikit yang mana minuman tradisional masyarakat Kadazandusun iaitu Montoku (talak) dicampurkan dengan jus buahan segar seperti Markisa dan bunga/tumbuhan Roselle. Maksudnya, ada dua perisa lah. Siaurang sudah kama cuba kedua-dua perisa. Memang poingkaa kopio oh. Sedap sampai siaurang order lagi satu gelas besar Happy Water yang Passion fruit. Harga untuk gelas besar RM12, dan yang kecil RM6. Enda juga memabukkan bah ni, minum dengan penuh tatasusila gia kan. Eh lupa bagitau, ni Happy Water ni alcohol beverage kio, tapi sangat mild, macam rasa itu jus buah lebih kuat.. Rugi kamurang kalau enda try ni signature drinks di Punya Sadap!

 

Macam mana mau Like facebook?

For more info, kamurang boleh like page dia di facebook kio di sini: https://www.facebook.com/Punya-Sadap-223220781752424/

 

Dan lihatlah gambar-gambar yang siaurang sempat ambil masa ronda-ronda, jalan-jalan cari makan di Asquare Container Night Market, khususnya di gerai Paling Sadap.

Senang ja ba kalau mau cari ni tempat, kalau kamu nampak tu na signboard kena tulis: memang kamu sampai sudah destinasi tu.

 

Pandangan dari depan pintu gerbang. Begitu la rupa dia kalau sana depan-depan la.. kalau kamu masuk, memang meriah.

 

Na, tempat makan-makan sana.. ada style sikit kan…

 

Keadaan di dalam Asquare Container Night Market, yang ini gambar sebelah dia.. ada banyak juga gerai sana.

 

Memang meriah juga sana. Mau awal sikit la kalau mau cari tempat duduk sebab style sana, open house.. boleh beli dari gerai mana-mana ja terus bawa pigi meja kamu.

 

Chakkkkkkk… inilah gerai Punya Sadap yang siaurang pigi try makanan and happy water dia. Tuuunaaa si cik Angela De Silva Julian. Olumis kan.

 

Cik Angela De Silva Julian, pemilik gerai Punya Sadap bergambar bersama kawan dia yang juga merupakan customer, cik Jenie Fidelis

 

Antara makanan yang dihidang di gerai Punya Sadap. Nampak tu ikan basung? punya sadap tu

 

Ikan Basung yang digoreng ranggup. Siapa tidak pernah makan ni, siaurang heran la…

 

Antara makanan yang dihidang didalam batang bambu yang telah dibelah dua. Kreatif kan? Alaaa… siou, gambar enda berapa terang pula. Ada kerabu mangga, bambangan, tuhau, bosou sayur, terung dan ikan bilis masak lada putih. Doiii, poingkaaa

 

Tu dia, sayur mayur dalam tempurung kelapa. Antaranya, Sunsulag, sayur nangka, Losun, pucuk pakis, labu kuning, dan Lemiding 

 

Ini makanan yang siaurang makan. Semua siaurang cuba. Sadap kama…

 

 

Ini signature menu makanan di gerai Punya Sadap. Kalau kamu orang tidak tau tu makanan, ada dia kasi sedia tu informasi sana… kadang-kadang kita ni tau makan ja, tapi tu nama dia memang lupa kan… Poingkaa

 

Ini signature drink menu. Informative oh ni menu dia yang simple. Ada disclaimers kama gia

 

Bah kamurang, apa lagi… Pigi lah visit Asquare Container Night Market dan jangan lupa singgah di gerai Punya Sadap kio. 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Article

1 Comment

Steward John 31/07/2018 at 5:33 pm

Harga berpatutan, makanan pun memang sedap….

Leave a Comment

Kedai Kupi

Latest Message: 2 weeks, 4 days ago